Doprava zdarma od 1 199,00 Kč
Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Proč váš pes zahrabává jídlo?

2021-12-06
Proč váš pes zahrabává jídlo?

Proč váš pes zahrabává jídlo?

Existuje přinejmenším několik důvodů, proč váš pes zahrabává jídlo. Pokud se váš pes takto chová, je dobré je znát. Dozvíte se tak, jak zabránit tomu, aby vám pes rozkopal zahradu, ale také jak se svým mazlíčkem lépe vycházet.

 

 

Obsah

1 Váš pes zahrabává jídlo

2 Proč váš pes zahrabává jídlo?

2.1 Váš pes se nudí

2.2 Skladování potravin

2.3 Příliš jednotvárná strava

2.4 Atavistické chování

2.5 Obrana zdrojů

2.6 Špatné zkušenosti

3 Pes zahrabává jídlo nosem - co dělat?

3.1 Pravidelná doba krmení

3.2 Aktivní trávení času

3.3 Repelenty

3.4 Pestrá a zdravá strava

3.5 Práce na pocitu bezpečí

3.6 Pomoc behavioristy

3.7 Doporučené příspěvky

Mnozí chovatelé se diví, proč psi zahrabávají potravu, přičemž velmi často ničí celou zahradu i podlahy v bytech (např. panely). Toto chování má přinejmenším několik příčin, které je dobré znát, abyste mu mohli předcházet. Tímto způsobem je mnohem snazší zajistit, aby se váš pes cítil dobře.

 

 

 

Zakopávání jídla u psa

Rozkopané záhony, zničená zahrada, pes, který brání zdroje a snaží se vrčet na své psovody - to vše souvisí s tím, že váš mazlíček zahrabává potravu. Někdy toto chování způsobuje pouze škody na zahradě. V jiných případech ohrožuje bezpečnost vás a vaší rodiny i svou vlastní a vystavuje se zbytečnému stresu a úzkosti. Ať už je situace jakákoli, je dobré si uvědomit, proč váš pes jídlo zahrabává a co můžete udělat, abyste mu v tom zabránili.

 

Zahrabávání jídla je jedním z těch projevů chování, které nemusí být nutně odstraněno nápravou. Některé aspekty hrabání a zahrabávání potravy jsou pro psa přirozené a lze je dokonce označit za instinktivní. Pokud je začnete snižovat, aniž byste psovi nabídli alternativu, nastane situace, kdy bude zvíře jednoduše frustrované. To se projeví ještě horším chováním a možným vznikem dalších poruch chování.

 

Eliminace chování se obvykle projeví tím, že pes neví, jak reagovat. Z tohoto důvodu je dobré nejprve zjistit, proč váš pes dělá určitou věc. Tímto způsobem snáze zjistíte, jak tomuto chování v budoucnu zabránit. Kromě toho se také dozvíte, jak nezhoršit situaci, kdy by se například váš pes začal bránit jídlu.

 

Přečtěte si také: Řeč psího těla - jak ji číst?

 

Proč váš pes zahrabává jídlo?

Zjistěte, proč váš pes zahrabává jídlo na zahradě nebo v okolí domu.

 

Váš pes se nudí

Na otázku, proč psi zahrabávají potravu, existuje jednoduchá odpověď - protože se nudí. A ne nutně samotným jídlem, ale tím, že vědí, že přes den zůstanou sami. Z tohoto důvodu považují jídlo za zábavu a rozhodnou se s ním "hrát" a v budoucnu ho konzumovat.

 

Tímto způsobem se také mohou snažit získat vaši pozornost. Pokud pes vezme jídlo a zahrabe ho a vy zareagujete - i když negativně, čtyřnohý pes dosáhl svého záměru. Upozornili jste na něj! To samozřejmě není nic pozitivního. Proto se vyplatí zajistit, aby se vašemu domácímu mazlíčkovi dostalo vaší pozornosti, aniž byste museli měnit své stravovací návyky nebo překopávat zahradu.

 

Skladování potravin

Pokud je váš pes pravidelně krmen, pravděpodobně není třeba skladovat krmivo. Pokud se však stává, že v určitou dobu zapomenete psa nakrmit, může nastat situace, kdy bude chtít zabránit tomu, aby hladověl. Pes uspokojuje své potřeby způsobem, který je pro něj nejpřirozenější, takže zakopávání potravy je dobrý způsob, jak mu zajistit pocit nasycení v době, kdy na jídlo zapomenete.

 

Nezapomeňte však, že tento způsob skladování potravy se obvykle týká pamlsků nebo stravy, při níž pes dostává syrové nebo vařené maso a kosti. Suché nebo mokré krmivo je téměř nemožné zakopat. Z tohoto důvodu se může stát, že váš pes najde nějaké jídlo nebo něco, co považuje za jedlé, co si vezme s sebou a pak to schová na místě, které zná jen on sám. Vrátí se k němu, až bude mít hlad a vy na jídlo zapomenete. Snadno stravitelné krmivo, které dále podporuje zdraví vašeho domácího mazlíčka, je například Butcher's Dry Blue s hovězím masem.

 

Vezměte v úvahu, že nepravidelná doba krmení není pro psa zdravá. Pokud vidíte, že váš pes dostává příliš mnoho jídla, protože část z něj zahrabe a nesní ho hned, jednoduše mu porci zmenšete podle jeho potřeb. Nejlepší je odměřit si denní dávku a z ní pak dávkovat jídlo v průběhu dne. Nezapomeňte také, že pokud se toto chování objeví náhle, je vhodné vzít zvíře na preventivní prohlídku k veterináři.

 

Příliš jednotvárná strava

Proč váš pes zahrabává jídlo, když ho ve skutečnosti nedostává nadbytek a má určitě hlad? Vaše zvíře může odmítat jíst stále stejnou věc. Stejně jako lidé má i váš pes své oblíbené příchutě. Pokud mu však budete dávat stále stejný typ a chuť krmiva - bez jakékoli rozmanitosti -, začne ho váš mazlíček nakonec odmítat jíst. V takovém případě je dobré použít krmivo Belcando Finest Selection, které nabízí vašemu mazlíčkovi mnoho chuťových variant. Často je to způsobeno přirozenou reakcí nebo psovi chybí některé živiny.

 

V takových situacích si můžete všimnout, že váš pes zahrabává jídlo čumákem, a to i v případě suchého krmiva. To obvykle znamená, že na jídlo nemá momentálně chuť. I při velmi jednotvárné stravě se pes nakonec může vrátit k zakopanému krmivu, pokud pocítí hlad - instinkt je v tomto případě silnější. Postarejte se však o to, aby váš domácí mazlíček nemusel dělat takové věci, a to tak, že mu budete dávat správnou stravu a věci, které má skutečně rád.

 

 

 

Atavistické chování

Někteří psi, zejména primitivní plemena nebo psi využívaní například k lovu, vykazují atavistické chování. Jedná se o chování, které bylo typické pro předky psů. Tato zvířata po ulovení a snědení kořisti zbytek potravy pohřbila. Tak se nestala kořistí mrchožroutů. Je třeba si uvědomit, že každý lov je pro stádo velmi vyčerpávající, a proto bylo uchovávání potravy obzvláště důležité.

 

Psi si toto chování osvojili, zejména pokud byli vychováváni ve větší skupině. V takové situaci se někteří z nich - i když ne všichni - mohou snažit chránit svou potravu před jinými zvířaty. To platí zejména pro ta zvířata, která spolu netvoří smečku nebo se obtížně přizpůsobují.

Obrana zdrojů

Velmi často je odpovědí na otázku, proč psi zahrabávají potravu, obrana zdrojů. Jak to poznáte? S tímto chováním jde obvykle ruku v ruce agrese. Pes potravu nejen zahrabe, ale také brání místo, kde se nachází. Může tak reagovat na jiné zvíře, obvykle na jiného psa. Často je však toto chování obecnější a obrana zdrojů, včetně vrčení a pokusů o kousnutí, se může setkat i s opatrovníkem. V tomto případě je nutná konzultace s odborníkem.

 

Špatné zkušenosti

Pokud váš mazlíček pochází z adopce nebo má neznámou minulost, může to být odpověď na otázku, proč váš pes zahrabává jídlo. Někteří psi, kteří mají špatné zkušenosti, mohou tímto způsobem nashromáždit několik vzorců chování. Na jedné straně si ukládají potravu na horší časy, na druhé straně ji chrání před ostatními členy smečky. Někdy se zapojuje i obrana zdrojů.

 

Co v takovém případě dělat? Je nutné pracovat se zvířetem, nejlépe pod vedením behavioristy. Často se to stává, když je ve vrhu hodně štěňat - mláďata musí od prvních okamžiků bojovat o potravu, což se do nich vtiskne na další roky.

 

Pes zahrabává jídlo čumákem - co dělat?

Už víte, proč psi zahrabávají jídlo. Je čas zjistit, jak se s tímto problematickým chováním vypořádat. K odstranění potíží často stačí maličkosti.

 

 

Pravidelné časy krmení

K hygieně výživy vašeho psa patří podávání jídla v pravidelných intervalech. Váš pes se tak bude cítit bezpečně, protože bude vědět, co může v určitých chvílích očekávat. Je také vhodný pro regulaci trávicího systému a normalizaci vzrušení a odpočinku vašeho psa. Takto se váš mazlíček usadí v určitou dobu, což je vhodné a zdravé pro něj i pro vás - z hlediska venčení a učení se vyprazdňování mimo domov.

 

Jak často mám psa krmit? Doporučuje se krmit alespoň jednou ve stanovenou dobu, i když je často zdravější, když má zvíře dvě nebo dokonce tři jídla. Zvláště když mluvíme o velkých a obřích plemenech, která jsou náchylná k žaludečním nevolnostem a podobným problémům.

 

Rozdělení příjmu potravy je nutné také u štěňat a rostoucích psů, stejně jako u zvířat po operaci a se žaludečními problémy. Mladší psy krmte až pětkrát denně. Nesnědená část by měla být vždy odebrána, aby pes neměl neustálý přístup ke krmivu. To mu umožní skutečně dostat hlad a dodržovat časy krmení.

 

Přečtěte si také: Jak často byste měli psa krmit?

Zůstat aktivní

Když se váš pes nudí, pravděpodobně bude považovat jídlo, zejména pamlsky, za zábavu. Často se jedná o chování, které snižuje stres, proto ho zcela nevylučujte. Místo toho je dobré dát psovi v době vaší nepřítomnosti například hračku naplněnou jídlem. Nebude muset nic zakopávat a dostane něco chutného a určitě čerstvého. Měkký snack Carnilove Sardines Enriched with Wild Garlic pro všechny psy je skvělým doplňkem suchého nebo mokrého krmiva.

 

Problém zahrabávání potravy se vyskytuje zejména u psů žijících v domech se zahradou. V psím pojetí je dvorek jen prodloužením domu. Nenahrazuje procházky a rozhodně neuspokojuje potřebu zkoumání, pohybu a očichávání. Proto nezapomeňte svému psovi dopřát aktivní a dlouhé procházky s různorodými aktivitami. To může zahrnovat výcvik, očichávání, uspokojování potřeb, ale i práci s čichem nebo hru s jiným vyrovnaným psem. Krmivo Belcando Adult Grain Free Ocean poskytuje cenné živiny a nabízí aktivním psům tu nejlepší možnou stravu.

 

 

 

Odrazující prostředky

Mnoho lidí se diví, proč jejich pes zahrabává jídlo z jednoduchého důvodu - jejich zahrada je na mnoha místech plná děr a vypadá tragicky. Pokud pes nehrabe proto, aby pod zemí našel drobné živočichy, jak to dělají například někteří hrabáči, ale chce si prostě zahrabat potravu - vzniká problém, který není jen estetický. V takovém případě je vhodné kromě nabídky náhradních aktivit dbát na to, aby se pes vyhýbal místům, kde obzvláště rád hrabe. Nejčastěji se jedná například o záhony a květinové záhony.

 

K dispozici jsou repelenty, které jsou zcela bezpečné pro vás, vašeho psa i životní prostředí. Většina z nich je založena především na vonných látkách, které psa odradí od hrabání v okolí. Jsou k dispozici ve formě sprejů, tekutin nebo granulí. Alternativou jsou zvuková zařízení, ale mějte na paměti, že zaprvé - nefungují jen na vašeho psa a zadruhé nikdy nevíte, jak si váš pes takový podnět zobecní. Pokud máte možnost oddělit část zahrady, můžete ji také oplotit.

 

Pestrá a zdravá strava

Pokud váš pes zahrabává jídlo nosem, je to znamení, že ho může nudit. Zajistěte psovi pestrou stravu. Může se jednat o suché nebo mokré krmivo - stačí, když se budou střídat příchutě a dbát na vysokou kvalitu krmiva. Používejte různé pamlsky a vyberte si několik, které vašemu psovi obzvlášť vyhovují. Některá zvířata potřebují měnit krmivo častěji, jiná méně často.

 

Pracujte na pocitu bezpečí svého psa

Velmi často se stává, že pes vezme jídlo a schová ho, protože se necítí zcela bezpečně. Z tohoto důvodu zajistěte, aby byl do jeho života zaveden rutinní režim. Pes, který byl i předtím hladový, ale nyní se naučí, že jídlo vždy dostane, bude klidnější a přestane se mu bránit. Stejně tak je důležité podporovat psa v duševní činnosti, čichové práci. Tímto způsobem si vybudujete jeho důvěru, která se promítne do lepší spolupráce s člověkem.

 

Pomoc behavioristy

Pokud se vám nedaří zjistit, proč váš pes zahrabává jídlo, nebo pokud se u něj projevuje i agrese, obraťte se na odborníka. Některé problémy nelze vyřešit hned, ale vyžadují týdny a někdy i měsíce práce. Z tohoto důvodu je důležité najít behavioristu, který vám pomůže se psem vycházet.

 

Už víte, co je příčinou chování vašeho psa a jak s ním bojovat. Jakmile pochopíte, proč váš pes zahrabává jídlo, můžete tomuto chování zabránit nebo ho napravit způsobem, který je pro vašeho mazlíčka vhodný a zdravý. V obchodě Apetete.com si můžete vybrat odstrašující prostředky nebo vhodné krmivo pro svého psa. To vám usnadní výběr správných produktů pro vás a vašeho domácího mazlíčka.

Zobrazit další příspěvky od Prosinec 2021
IdoSell Trusted Reviews
4.56 / 5.00 785 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-01-31
Děkuji. Vše proběhlo v pořádku
2024-01-05
Rychlé doručení ,velká spokojenost

Záleží nám na vašem soukromí
Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami pro soubory cookie. Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání souborů cookie nebo pro přístup k nim.

Close
pixelpixelpixelpixel