Doprava zdarma od 1 199,00 Kč
Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Mají kočky pupík? Podívejte se na to!

2021-12-06
Mají kočky pupík? Podívejte se na to!

Mají kočky pupík? Podívejte se na to!

Anatomie koček je pro mnoho chovatelů neznámá. Každý samozřejmě ví, kde má kočka tlapky, ocas a břicho. Odpověď na otázku, zda mají kočky pupík, však již není tak jednoznačná. Zjistěte, zda vaše kočka pupík určitě má a jak ho můžete najít, pokud jste ho na kočičím břiše nikdy neviděli!

 

 

Obsah

1 Věděli jste, že můžete nahmatat pupík své kočky?

2 Má kočka pupík?

3 Pupek u kočky - tohle byste měli vědět!

3.1 Pupek a pupečník - jak vypadá u koček?

3.2 Pupeční pahýl u kočky - co byste o něm měli vědět?

3.3 Kočičí pupík - to není jizva!

3.4 Kočičí pupík není ve světě zvířat ojedinělý.

3.5 Jak zjistit polohu kočičího pupku?

3.6 Kočičí pupík - může onemocnět?

4 A to je příběh!

4.1 Doporučené příspěvky

Každé zvíře je stavěné trochu jinak. Stejně jako lidé patří kočky do skupiny placentálních savců, ale liší se například tím, že nemají pupek. Ale opravdu ho nemají, nebo ho jen nemůžete najít? Tato otázka trápí mnoho opatrovníků, kteří mají dojem, že svého mazlíčka vlastně neznají. Ve skutečnosti kočičí pupek existuje, ale ne nutně v podobě, kterou jste zvyklí vidět ve svém příkladu.

 

Věděli jste, že můžete nahmatat pupek své kočky?

Věděli jste, že kočičí pupek je sice neviditelný, ale přesto existuje? Mnoho lidí je přesvědčeno, že tato zvířata, stejně jako psi, nemají pupky, protože nejsou vidět. Anatomie kočky a psa se však od anatomie člověka jednoduše liší. To se promítá i do problémů souvisejících s pupkem. Z tohoto důvodu, i když si toho nevšimnete, můžete snadno nahmatat místo, kde by měl být pupík vašeho vrnícího mazlíčka.

 

Pupek je u lidí na jedné straně tabuizovaným tématem a na druhé straně dokonce předmětem zájmu. Pupek je pro člověka přirozený, proto vás možná překvapí, že ho váš domácí mazlíček nemá. Mezitím, jak brzy uvidíte, je to zcela přirozené. Kočka není jediným zvířetem, u něhož lze pupek nahmatat, ale nemusí být nutně vidět.

 

Má kočka pupík?

Ano, samozřejmě! Stojí však za to odpovědět na otázku, co to vlastně pupek je. Jedná se o charakteristickou jizvu, která je stopou po pupečníku. Pupečník je pupeční šňůra, která během těhotenství spojuje plod s placentou, z níž získává všechny živiny potřebné pro růst a vývoj. Pupeční šňůra se vyskytuje u všech placentálních savců, a proto se vyskytuje i u koček. Protože po porodu pupečník odpadne, musí být i u kočky fyziologicky, anatomicky přítomen.

 

Pupeční šňůra je kanál, kterým do těla mladé kočky proudí všechny živiny potřebné během fetálního období, aby kotě mohlo růst v matčině břiše. Pupeční šňůra je pružná, takže se během březosti neomotává kolem tlapek nebo krku koťat. Je to však možné během porodu - je to způsobeno tím, že kotě vstupuje do porodních cest a tam se pupeční šňůra nemá jak rozmotat, pokud se náhodou vytvoří smyčka.

 

U lidí přestřihne pupeční šňůru po porodu lékař, zatímco u koček ji přestřihne matka. Je to jeden z atavistických prvků spojených s porodem, proto je lepší ho nerušit. V této fázi již není pupeční šňůra pro koťata nezbytná, protože přijímají potravu v podobě mateřského mléka. Sací reflex včas narozených koťat je tak silný, že stačí naplnit jejich bříška a vstřebat tak všechny živiny.

 

Překousnutá pupeční šňůra má podobu pahýlu. Kočka ho obvykle instinktivně kouše blízko břicha kotěte, ale někdy je třeba ho zkrátit, pokud je příliš dlouhý. Pahýl po nějaké době odpadne - buď sám, nebo ho kočka olízne. Ale je tu otázka - kde mají kočky pupek? Pokud je na pupečníku pahýl, musí být k něčemu připojen! To je dobrý způsob uvažování - pupek kočky se nachází víceméně tam, kde pupek člověka, tedy na břiše. Tedy na břiše.

 

Přečtěte si také: Kožní onemocnění u kočky - příznaky, léčba

 

Pupek vaší kočky - tohle byste měli vědět!

Nyní, když už víte, zda mají kočky pupík, je čas dozvědět se o něm něco víc. Každého opatrovníka koček jistě fascinuje téma této fyziologické anomálie. Zjistěte však, kdo konkrétně je zde anomálií - kočka nebo... vy!

Pupek a pupeční šňůra - jak vypadá u koček?

Stejně jako má každé dítě svou pupeční šňůru, má ji i každá kočka. Abnormality v tomto ohledu jsou velmi vzácné a často vedou k abnormálnímu vývoji plodů a následně k jejich smrti nebo nedostatečnému vývoji. Je však zajímavé, že bez ohledu na počet koťat ve vrhu má každé z nich svou vlastní placentu, která by se měla narodit spolu s ním. Zadržování placenty je pro zdraví kočky velmi nebezpečné.

 

Pupek se u kočky vytváří stejně jako u ostatních placentálních savců jako pozůstatek pupeční šňůry. Při porodu kočka očistí koťata od plodové vody, v případě potřeby prokousne vak a odkousne pupeční šňůru. Obvykle to dělá instinktivně v blízkosti kočičího břicha. Kromě toho, a to může mnohé ošetřovatele sledující porod dráždit, koťata obvykle snědí jednu nebo dokonce celou placentu.

 

Pokud kočka z nějakého důvodu nepřekousne pupeční šňůru, musí ji chovatel přestřihnout. Nejprve by však měl zastavit tok pupečníkové krve, která neustále cirkuluje mezi koťátkem a placentou, k níž je připojena. Nejlépe se to provádí pomocí speciálních úchytů nebo ještě silnějšího závitu. Když pupeční šňůra přestane pulzovat, lze ji přestřihnout mezi dvěma uzly. Pahýl, který kotěti zůstane, by měl být dlouhý asi dva centimetry, aby byl pro zvíře bezpečný.

 

Pupeční pahýl u kočky - co byste o něm měli vědět?

Znáte odpověď na otázku, zda má kočka pupeční šňůru, ale víte, jak se tvoří? Na rozdíl od lidských dětí, u nichž může pupeční pahýl zůstat přichycený ke kůži až dvanáct dní, u koťat odpadá již třetí den života. Je to způsobeno mimo jiné tím, že koťata lezou po posteli a kočka je intenzivně olizuje na břiše, čímž stimuluje peristaltiku ne zcela vyzrálých střev.

 

Pokud se kočka o svá koťata řádně stará, je mytí pahýlu zbytečné - další rozdíl oproti lidským dětem. V opačném případě nebo při odchovu slepého vrhu po smrti matky je nutné pravidelné mytí, a to i čistou vodou.

 

Kočičí pupek - to není jizva!

Pupek je ve skutečnosti jizva, která je u člověka dokonale viditelná a je samozřejmou součástí těla. U koček je to však trochu jinak. Pahýl odpadne tak rychle, že pupek zcela zaroste kůží. Není po něm ani stopy! To znamená, že kočka nemá na břiše žádnou viditelnou jizvu, čímž se opět liší od lidí.

 

Kočičí pupek není ve světě zvířat ojedinělý.

Připadá vám divné, že pupek není u kočky vidět? Určitě ano, protože jste zvyklí na pohled na lidský pupek. Člověk musí dbát na svou hygienu, protože se většinou jedná o dutinu, ve které zůstávají nečistoty a kaly. Navíc ji někdy odhaluje, například piercingem. U těhotných žen může s růstem dítěte vystupovat na povrch dosud vpadlý pupek. U koček je to úplně jinak. To však neznamená, že absence pupíku je anomálie.

 

Naopak - otázku, zda mají kočky pupek, bychom si mohli položit i v souvislosti s řadou dalších placentálních savců. Ukázalo se, že ve světě těchto zvířat je absence viditelného pupíku normou. Tato jizva navíc zůstává viditelná pouze u lidí a primátů, tj. opic. U všech ostatních živočichů pupek zarůstá kůží. Důvodem je pravděpodobně lepší ochrana těla zvířete žijícího ve volné přírodě před poškozením.

 

Jak zjistit polohu kočičího pupku?

Otázkou zůstává, kde mají kočky pupky? Na břiše, samozřejmě, i když to není ta nejpřesnější odpověď, v kterou doufáte. I když má kočka oholené lysé břicho, pupík na něm neuvidíte. U štíhlých, dobře osvalených zvířat můžete mít také problémy s citem, když vyzkoušíte metodu, o které se právě dozvíte. U obézních koček je naopak často snazší nahmatat pupek.

 

Chcete-li najít pupek, musíte se dotknout kočičího pupíku. Nejprve najděte špičku hrudní kosti - jedná se o tvrdou část kostry umístěnou na hrudníku, která spojuje žebra na obou stranách. Za ním je mimo jiné srdce. Přesuňte prst až na konec hrudní kosti směrem k břichu. Pak pohybujte rukou dál, dokud pod prsty uprostřed neucítíte malou bouli. Připomíná malou bulku, která může mnohé pečovatele znepokojovat. Tohle je kočičí pupek!

 

Buďte však opatrní, pokud vidíte výčnělek, který leží v oblasti pupku. To pravděpodobně znamená pupeční kýlu. Taková situace vždy vyžaduje konzultaci s veterinárním lékařem, aby zjistil, zda je s vaší kočkou něco v nepořádku.

 

Přečtěte si také: Čištění uší kočky krok za krokem

Kočičí pupík - může onemocnět?

Kočičí pupek je sice neviditelný, ale má podobné vlastnosti jako u lidí. Jedná se o oblast, kde je břišní bariéra oslabená. To znamená, že pupek obvykle neprorůstá svaly, protože se nachází v místě, kde břišní vrstvy nejsou zcela srostlé. Zpravidla se jedná o oslabenou oblast, která je náchylnější například k úrazům, ale také k různým defektům. Zvláště když si uvědomíme, že kočky se pohybují po čtyřech, takže jejich břicho je neustále pod tlakem.

 

Takzvaná pupeční kýla není u lidí nijak neobvyklá. Je to místo, kde břišní tkáně přesahují obal a vytvářejí charakteristické ztluštění. Pupeční kýla může být fyziologická a může vzniknout v důsledku komplikací při porodu nebo nesprávného odstranění pupečníku. V tomto případě u koťat obvykle zmizí sama. U dospělých koček je to důsledek onemocnění, například nádorů v břišní dutině. Může se objevit také v důsledku úrazu, těhotenství nebo obezity.

 

Pupeční kýla zpravidla vyžaduje pozorování. Malou, pokud se nezvětšuje, není třeba odstraňovat, i když se to doporučuje kvůli vysokému riziku jejího poškození. Naproti tomu rozsáhlý, kdy značná část střeva vychází otvorem v břišních vrstvách, je indikací k okamžitému chirurgickému zákroku. V opačném případě může dojít k uvíznutí střeva a následnému rychlému odumření v důsledku nedostatečného prokrvení tkání. Dále kočce hrozí sepse a dokonce smrt.

 

Příležitostně se infekce objevují i na počátku života koťat. To se však týká především mláďat, která žijí v extrémně špatných podmínkách nebo těch, která nemají dostatečnou mateřskou péči nebo jsou jí zbavena. V tomto případě může dojít k infekci v hojící se ráně, ke které je připojen pupeční pahýl. Tato situace vyžaduje v závislosti na stavu kotěte buď dezinfekci a vyčištění oblasti, nebo zásah odborníka. Někdy je nutné podat antibiotické injekce, i když se to u tak mladých zvířat provádí jen zřídka.

 

A tohle je ten příběh!

Pupek vaší kočky je neviditelný, což znamená, že vaše kočka má na sobě pravděpodobně mnohem méně bakterií než vy. Nejedna studie totiž potvrdila, že se v lidském pupku hromadí mnoho bakterií. Výsledkem je zarostlý kočičí pupek - vaše kočka je v této oblasti čistotnější než vy, zejména pokud žije uvnitř!

 

Pokud jste si až dosud kladli otázku, zda má vaše kočka pupík, nyní na ni znáte odpověď. Kočičí pupek je výsledkem spojení plodu s placentou, která mu poskytovala živiny z těla matky. U koček však pupek rychle mizí a není nijak viditelný, pokud jeho umístění není zvýrazněno kýlou. V ostatních případech není pupek u kočky patrný. Věděli jste, že kočky mají pupek a jak ho najít? Nebo máte nějaké zajímavosti o kočičích pupcích? Podělte se o ně v komentářích!

Zobrazit další příspěvky od Prosinec 2021
IdoSell Trusted Reviews
4.56 / 5.00 785 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-02-01
Děkuji za perfektní servis. Já i náš kocourek jsem absolutně spokojení. Chutná...
2024-01-05
Rychlé doručení.

Záleží nám na vašem soukromí
Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami pro soubory cookie. Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání souborů cookie nebo pro přístup k nim.

Close
pixelpixelpixelpixel