Doprava zdarma od 1 199,00 Kč
Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Má váš pes pupík? Podívejte se na to!

2021-12-06
Má váš pes pupík? Podívejte se na to!

Má váš pes pupík? Podívejte se na to!

Čas od času se vám v hlavě objeví neodbytná otázka, na kterou musíte nutně najít odpověď? Dnes vyvrátíme jednu z častých pochybností - má pes pupík? Přečtěte si článek až do konce a my uspokojíme vaši zvědavost!

 

 

Obsah

1 Věděli jste, že všichni savci mají pupek? Jak vypadá psí pupík?

2 Co přesně je pupek?

3 Má pes pupík?

4 Pupek u vašeho psa - to je to, co potřebujete vědět

4.1 Mají psi pupík? K čemu slouží?

5 Pupek a kýly

5.1 Příčiny pupeční kýly u psů

5.2 Co dělat při podezření na pupeční kýlu u psa?

6 A to je příběh!

7 Má váš pes pupík? Všechno v pořádku!

7.1 Doporučené příspěvky

Věděli jste, že všichni savci mají pupek? A jak vypadá psí pupík?

V historii vyhledávání vašeho prohlížeče jste možná našli otázky typu "Mají tučňáci kolena" nebo "Umí sloni plavat?". Můžeme vám zaručit, že se vaší zvědavosti nemusíte obávat a nemáte se čeho bát - jste ve většině!

 

Zájem se výrazně zvyšuje, když se pochybnosti týkají našich milovaných domácích mazlíčků, s nimiž trávíme velkou část každého dne. Pokud jste sami majiteli půvabného čtyřnožce, jako je pes, určitě jste nejednou a ne dvakrát přemýšleli, zda je jeho tělo stavěné podobně jako to vaše. Toho, že mají naši milovaní psi uši, zuby nebo oční víčka, si snadno všimneme, ale některé části jejich těla jsou mnohem hůře viditelné - a pupík patří do druhé kategorie. Má pes pupík?

 

Pupek je první jizva, kterou po narození máme! Toto malé znaménko na břiše lidi vždy fascinovalo. Zajímavé je, že se v něm nachází až 2368 druhů bakterií, což je více než v celém lidském těle! Pupky jsou poznávacím znakem všech savců. To nás přivádí k jedné zásadní otázce - má pes pupík, když stejně jako člověk patří mezi druhy, které sají mateřské mléko? Nebo jsou snad čtyřnožci tak trochu výjimkou? Odpověď najdete níže!

 

Co přesně je pupek?

Pupek není nic jiného než malá jizva na břiše, která vzniká v místě, odkud v životě plodu vychází pupeční šňůra. Pupeční šňůrou se k plodu dostávají živiny a kyslík. Podobnou cestou, ale v opačném směru, jsou odváděny produkty metabolismu a oxid uhličitý. A přestože pupeční šňůra hraje v životě plodu nesmírně důležitou roli, po narození ji již nepotřebujeme. U lidí se pupeční šňůra přestřihne a každý člověk dostane na památku trvalou jizvu v podobě pupíku.

 

Pupek u lidí je velmi zajímavé téma - může být menší, větší nebo dokonce žádný! Například slavná supermodelka Karolina Kurková nemá pupík. Pokud se rozhodnete tyto informace ověřit, můžete být opravdu překvapeni. Ukázalo se, že téměř na všech svých snímcích má česká supermodelka pupík na svém místě! Není to kouzlo, je to jen zpracování ve Photoshopu.

 

Tvar pupíku také není náhodný - je dán tím, jak se kůže dítěte v průběhu fetálního života rozrostla kolem pupeční šňůry. Vystouplý pupek je vzácný, má ho jeden člověk z deseti. Jedná se o pozůstatek malé pupeční kýly nebo mírné infekce během hojení.

p>Má pes pupík?

Teď však není čas a místo na to, abychom mluvili o tom, jak vypadají pupky u lidí. Mnohem zajímavější otázkou je, zda tuto drobnou jizvu mají i psi. Odpověď na tuto otázku zní ano!

 

Jak jsme se již zmínili, psi patří do kategorie placentálních savců. Placentální savci jsou zvířata, která rodí živá mláďata. Jejich opakem jsou vejcorodí živočichové, kteří kladou vajíčka, a torporní živočichové, jejichž potomci se vyvíjejí v matčině vaku.

 

Savci žijící v děloze jsou až do svého příchodu na svět zcela závislí na svých rodičích. Jak k tomu dochází? Pupeční šňůrou! Obsahuje dvě tepny, pupečníkovou žílu a Whartonův rosol. Každé štěně ve vrhu má vlastní pupeční šňůru, která přímo spojuje placentu matky s plodem. Po porodu matka psa překousne pupeční šňůru a na břiše štěněte zanechá malou ránu. Tato drobná ranka rychle podléhá procesu hojení, který nakonec skončí vytvořením malé, tenké jizvy - nám dobře známé jako pupek.

 

Když po porodu tělo matky přestane štěněti dodávat správné látky, je důležité ho správně krmit. Funkční mokré krmivo Butcher Dog Junior je ideální potravou pro citlivé a choulostivé žaludky štěňat. Je bohatý na živiny nezbytné pro jejich správný vývoj.

 

Pupek u psa - co byste měli vědět

Najít pupek u člověka není obtížné - stačí se podívat na spodní část břicha a uvidíte malou jizvu. Trochu složitější to bude, pokud to chcete vidět na svém čtyřnohém příteli. To vše je způsobeno velikostí pupku a srstí, kterou je pokryt. Psí pupík se nachází asi 10 centimetrů pod hrudní kostí. Někdy tato oblast vyniká na celém těle tmavší srstí, což značně usnadňuje hledání. Při koupání zvířete se můžete pokusit najít pupek. Úkol vám usnadní šampon Over Zoo Frutti, jehož příjemná banánová vůně navíc zklidní smysly ošetřovatele i psa.

 

Zbytek pupeční šňůry u psů nevypadá stejně jako u lidí - časem pupek psa postupně přeroste a nakonec se usadí pod kůží. Ze všech savců mají viditelné pupíky pouze lidé a opice. Proto se nelekejte, pokud na svém mazlíčkovi na první pohled pupík nevidíte. Můžete ho snadno zjistit rukou - pod prsty ucítíte v místě pupíku mírné ztluštění.

 

Pupek je rozhodně nejsnáze vidět u právě narozeného štěněte. Jak jsme se již zmínili, psí máma ihned po porodu překousne pupeční šňůru svého potomka. Čerstvá rána na těle štěněte bude jasně viditelná. Nezapomeňte však, že hned po porodu potřebují štěňata i fena především klid a odpočinek. Neberte samici potomka jen proto, abyste si mohli zblízka prohlédnout tělo štěněte. I dočasná nepřítomnost malého čtyřnožce může novopečené mamince způsobit zbytečný stres.

 

Přečtěte si také: Je dovoleno dotýkat se štěňat po narození?

 

Mají psi pupík? Jaký je jejich účel?

Psí pupík je jen jizva, která při narození nemá žádnou významnou funkci. Jeho význam končí na konci života plodu. Po porodu fena překousne pupeční šňůru svých mláďat a pak ji sežere. Pupek štěněte nevyžaduje žádnou další péči z vaší strany. Po určité době tkáň sama doroste.

 

Je dobré vědět, že psí maminky jsou zcela nezávislé. Nemusíte a ani byste jim neměli poskytovat žádnou pomoc při řešení pupeční šňůry u štěňat. Zbavování se všech stop po narození je přirozeným instinktem fen, aby ochránily své potomky před nebezpečím. Zaručujeme vám, že nikdo se o děti nepostará lépe než jejich matka.

 

Jediné, co můžete udělat, je kontrolovat fenu, která kouše pupeční šňůru. Pokud to psí maminky dělají příliš krátce, hrozí riziko krvácení. Když pupečník silně krvácí, sevřete ho sterilními, dezinfikovanými chirurgickými kleštěmi asi na minutu a poté ho odřízněte asi 3 cm od břicha.

 

Přečtěte si také: Kolik se pes během těhotenství prochází? - diagnostika a průběh březosti u psa.

 

Pupek u psa a kýla

A přestože se zbytek pupeční šňůry zdá být bezvýznamný, pupek u psa může být zdrojem nebezpečných problémů. To je způsobeno tím, že pupek je u savců plochou se sníženým odporem. Stručně řečeno to znamená, že v této oblasti je břišní stěna mnohem slabší než ve zbytku břicha. V důsledku toho se tato oblast stává náchylnou ke vzniku kýly.

 

Začněme vysvětlením, co je to kýla u psů obecně. Jedná se o stav, který je způsoben přítomností trhliny v břišních vrstvách, nejčastěji ve svalové vrstvě. Pupeční kýla, která patří do skupiny zevních kýl, se nejčastěji objevuje krátce po narození, i když se může objevit také v důsledku přílišné fyzické aktivity u psa, jehož břišní svaly nejsou dostatečně vyvinuté.

 

Pupeční kýla se projevuje hmatným podkožním nebo viditelným, dužnatým zduřením v oblasti, kde byl dříve pupečník. Jedná se o stav, který lze u štěněte snadno diagnostikovat. Kýla obvykle povolí při lehkém tlaku a vrátí se zpět, když z ní prst odstraníte. Tento typ je nebolestivý a jeho velikost se pohybuje od 1 do 3 cm. Skládá se ze čtyř částí: brány, kanálu, vaku a jeho obsahu. Kýlu lze nejsnáze pozorovat, když štěně stojí nebo štěká.

Příčiny pupeční kýly u psa

Výskyt i příčina pupeční kýly zůstávají neznámé. Zvýšený výskyt případu v rámci rodinné linie naznačuje, že může existovat genetická predispozice k tomuto onemocnění. Nejedná se však o pevné pravidlo - stává se, že se pupeční kýla objeví náhodně u jediného štěněte z vrhu.

 

Můžete také slyšet o sporech mezi veterináři a chovateli, kteří mají odlišný přístup k rozlišení pravé pupeční kýly od "opožděného uzavření" pupku.

 

Co dělat, když máte podezření na pupeční kýlu u svého psa?

Všimli jste si u svého domácího mazlíčka bulky v místě, kde bývala pupeční šňůra? Nejlépe uděláte, když štěně vezmete k veterináři, který ho důkladně vyšetří a případně nasadí vhodnou léčbu. Pupeční kýlu obvykle není třeba operovat, protože v prvním roce života psa spontánně regreduje.

 

Nezaměňujte pupeční kýlu s ventrální kýlou. K tomu druhému obvykle dochází v důsledku úrazu. Obvykle se po stranách těla nebo v předmembránové oblasti vytvoří měkká boule. Břišní kýla je pro život a zdraví vašeho zvířete nebezpečná a vyžaduje rychlou operaci.

 

Kromě pupeční a břišní kýly existují i další typy tohoto onemocnění. Vaše zvíře může trpět tříselnou, šourkovou, stehenní, perineální nebo brániční kýlou.

 

A to je příběh!

Věděli jste, že většina savců po porodu sní svou placentu? To dělají i psí mámy, které také konzumují pupeční šňůru. Pojídání placenty není jen doménou zvířat. Stále častěji se pro to rozhodují i ženy. Tento trend je známý jako "placentofagie". Dokonce i slavná Kim Kardashian přiznává, že jí vlastní placentu a nechává si z ní vyrábět doplňky stravy. V současné době neexistují žádné vědecké důkazy, které by doporučovaly, aby lidé v této praxi pokračovali, ale psi to dělají instinktivně.

 

Má váš pes pupík? Všechno v pořádku!

Vaše povaha vám nedovoluje žít v nejistotě, jste příznivcem přírodních zajímavostí nebo se snad chcete dozvědět co nejvíce o fyziologii svých čtyřnohých přátel? Ať už je vaše motivace jakákoli, máme odpověď na otázku, zda má pes pupík? Ukázalo se, že ano, ale těsně po narození nemá žádnou důležitou funkci a je jen pozůstatkem života v děloze.

 

Určitě nám dejte vědět, jestli jste v článku našli nějaké informace, které vás překvapily. Nebo jste o tom věděli vždycky? Pokud znáte nějaké zajímavosti o psech, podělte se o ně v komentářích. Plodných rozhovorů o domácích mazlíčcích není nikdy dost! 

 

Doporučujeme vám udělat ještě jednu věc - pokud si u svých domácích mazlíčků všimnete jakýchkoli znepokojujících obav, neváhejte a jděte k veterináři. Zvykněte si pravidelně docházet k odborníkovi a systematicky sledujte veškeré změny v těle a chování svých čtyřnohých přátel.

Zobrazit další příspěvky od Prosinec 2021
IdoSell Trusted Reviews
4.56 / 5.00 785 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-01-11
Naprostá spokojenost.
2024-01-05
Rychlé doručení ,velká spokojenost

Záleží nám na vašem soukromí
Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami pro soubory cookie. Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání souborů cookie nebo pro přístup k nim.

Close
pixelpixelpixelpixel