Doprava zdarma od 1 199,00 Kč
Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Jakou zeleninu pro vaši kočku? Podívejte se na to!

2021-12-06
Jakou zeleninu pro vaši kočku? Podívejte se na to!

Jakou zeleninu pro vaši kočku? Podívejte se na to!

Základem správné výživy vaší kočky by měly být kompletní bílkoviny, které se nacházejí v mase a rybách. Kromě bílkovin potřebuje kočka také tuky, vitamíny a minerály a malé množství sacharidů, které jsou obsaženy například v ovoci a zelenině. Jakou zeleninu pro svou kočku a zda je stanovena denní dávka, kterou by neměla překročit?

 

 

Obsah

1 Mrkev pro kočky, brambory pro psy - je to bezpečné?

2 Mohou kočky jíst zeleninu?

2.1 Kočičí strava a zelenina

3 Jaká zelenina pro kočku? Mějte to na paměti!

3.1 Zelenina pro kočky a posílení imunity vaší kočky

4 Zelenina pro kočky - jak ji podávat, aniž byste kočce ublížili?

4.1 Kterou zeleninu by kočky neměly jíst?

5 Zelenina a ovoce ve stravě vašeho domácího mazlíčka

5.1 Doporučený půst

Mrkev pro kočky, brambory pro psy - je to bezpečné?

Možná jste si už mnohokrát kladli otázku, jak můžete sestavit vlastní jídlo pro svého domácího mazlíčka. Ačkoli se takový úkol zdá být poměrně jednoduchý, správná kombinace nejdůležitějších živin může být výzvou i pro velmi uvědomělého pečovatele. Pokud je váš domácí mazlíček čistokrevný gurmán, často si řekne o chutná sousta z lidského stolu. A přestože většina z nás již ví, že krmení psa nebo kočky zbytky večeře nebo vysoce zpracovanými produkty je nejjednodušší způsob, jak zvířeti způsobit zdravotní problémy, málokdy uvažujeme o tom, že bychom psovi nebo kočce dávali zeleninu. Mohou kočky jíst zeleninu?

 

Pokud se na zeleninu podíváme z hlediska její výživové hodnoty a vitamínů, které obsahuje, zjistíme, že je neocenitelným bohatstvím základních prvků a stopových minerálů. Většina z nich je lehce stravitelná, obsahuje málo kalorií a má nízký glykemický index. Zelenina a ovoce bohaté na vlákninu jsou přirozeným prostředkem, jak očistit střeva od zbytků potravy a rychle nás zasytit. Tuto vlastnost zeleniny ocení zejména lidé, kteří chtějí shodit nadváhu nebo zlepšit svůj trávicí systém. Mohou kočky jíst zeleninu a jakou?

 

Mohou kočky jíst zeleninu?

Která zelenina pro kočku? Mohou kočky jíst okurky podávané v salátu nebo chroupat kousky mrkve? Kočky jsou nedobrovolní masožravci. To znamená, že jejich trávicí soustava byla evolucí uzpůsobena tak, aby snadno strávila chutná masová sousta a získala z nich energii potřebnou k lovu, šplhání po stromech a oblíbeným hrám.

 

Volně žijící příslušníci kočkovitých šelem se živí především potravou živočišného původu, tj. tou, kterou sami ulovili. To neznamená, že nemohou jíst zeleninu, protože jsou denně vystaveny i rostlinným potravinám. Ty se obvykle dostanou do jejich žaludku spolu s obsahem trávicího traktu malých živočichů, kterými se živí, například hlodavců. Přestože se naši čtyřnozí mazlíčci již nejméně několik generací nemusí starat o to, aby si sami ulovili večeři, jejich zvyky a vlastnosti se příliš nezměnily.

 

Mohou kočky jíst fazole nebo sbírat vlastní ovoce na domácí zahradě? To je velmi vzácné. Je mnohem snazší podezřívat z podobného chování psy, kteří často ochutnávají maliny nebo jahody přímo z keře. Některé kočky mohou být vybíravé a odmítat nové chutě, přilnout ke známým potravinám a odmítat jakoukoli změnu ve stravě. Jiné zase čas od času odmítají jíst své oblíbené krmivo a nutí svého majitele kupovat nový druh lahodně vonícího kočičího krmiva. Co by tedy mělo patřit do kočičí misky?

Kočičí strava a zelenina

Zdravá strava kočky by jí měla poskytovat především bílkoviny, tuky, vitamíny, makro- a mikroprvky a sacharidy. Kočka potřebuje vodu každý den a je dobré, aby produkty, které jí, obsahovaly také antioxidanty, glukosamin a betakaroteny. Mnoho majitelů dokonalých mazlíčků volí pro své mazlíčky hotové krmivo - suché nebo mokré. Suché krmivo má mnoho výhod. Usnadňuje vám to začít krmit kočky, když si nejste jisti, jak postupovat, a neznáte zásady správné výživy. Suché krmivo má také dlouhou trvanlivost, snadné porcování a jednoduchou přepravu a skladování.

 

Pokud se rozhodnete podávat kočce suché krmivo, vyberte si takové, které má nejhodnotnější složení a je přizpůsobeno potřebám vaší kočky. Mladá koťata, která intenzivně rostou, potřebují jinou stravu, starší kočky, kočky s chronickým onemocněním nebo kočky po kastraci potřebují jinou stravu. Některé kočky mohou mít potravinové alergie nebo specifické intolerance, pak potřebují specializované krmivo, které se vybírá ve spolupráci s veterinářem.

 

Suché krmivo lze doplnit mokrým. Hotové konzervy, paštiky a jiné pamlsky lze použít jako příležitostný pamlsek nebo náhradu jedné z denních dávek. A co zelenina? Mohou kočky jíst papriky místo olizování misky plné kousků kuřete?

 

Odpověď na otázku, zda kočky mohou jíst okurky nebo rajčata, není jednoznačná. Kočka se jistě nemůže živit výhradně červenou řepou nebo bramborami, není to pro voříšky, aby jedli veganskou stravu nebo chutě, které preferuje jejich majitel. Některá zelenina a ovoce, jako je mrkev pro kočky nebo jahody pro psy, jsou bezpečné - jsou zcela přijatelné, pokud je podáváte jednou za čas jako zpestření jídelníčku. Existují však produkty, které by vaše kočka v žádném případě neměla jíst. Mohou kočky jíst bob nebo dýni a jak je mám své kočce podávat?

 

Jakou zeleninu pro vaši kočku? Mějte to na paměti!

Jistě jste zjistili, že odpověď na otázku, zda vaše kočka může jíst zeleninu, zní "ano". Záleží však na jejich množství a způsobu podání. Nejbezpečnější zeleninou ve stravě vaší kočky je petržel, červená řepa a mrkev. Kočka může jíst kořen petržele i petržel, ale petržel ve větším množství může způsobit fotosenzibilizaci kůže. Červená řepa je neocenitelným zdrojem vlákniny, obsahuje velké množství železa a draslíku, fosforu, sodíku a vitaminů skupiny B.

 

Mrkev pro kočky? Rozhodně! 100 g mrkve má pouze 41 kcal. Skládá se téměř z 90 % z vody, obsahuje sacharidy a má nízký glykemický index. Chroupání mrkve může pomoci odstranit přebytečný zubní plak, dodat extra dávku vlákniny, vitaminu A a E. U některých koček má mrkev regulační účinek na trávicí systém, zabraňuje průjmu a zácpě.

 

Kousky dýně mohou být docela chutnou a sladkou pochoutkou. Obsahují prebiotickou vlákninu, která stimuluje rozvoj střevní flóry. Dýně díky vysokému obsahu vlákniny také pomáhá čistit trávicí trakt vaší kočky od žmolků a přebytečných chlupů a rychle zasytí, takže vaše kočička může rychleji shodit nežádoucí kila.

 

Zelenina pro kočku a posílení imunity vašeho domácího mazlíčka

Kočky, zejména starší, často trpí močovými potížemi a infekcemi močového měchýře. Je dobré podpořit imunitní systém kočky pestrou stravou a podávat jí močopudnou zeleninu, například cuketu, celer, petržel nebo okurku. Okurky čistí tělo od přebytečné vody a toxinů, upravují trávení a dokonce snižují riziko vzniku rakoviny. Skládají se téměř z 97 % z vody, takže je dobré si je vzít na dlouhou jízdu autem v horkém dni nebo v létě na hory se psem.

 

Cuketa je bohatá na železo, draslík a hořčík a obsahuje dostatečnou dávku vitaminu C, K, PP a beta-karotenu. Posiluje také imunitní systém, snižuje stres a její velkou výhodou je, že se v ní nehromadí těžké kovy.

 

Celer stimuluje metabolické procesy a zároveň má uklidňující účinek na nervový systém. Její konzumace může snížit krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu. Její intenzivní aromatická chuť nemusí kočkám vždy vyhovovat. Můžete však zkusit nabídnout svému mourkovi nejen kořen, ale i stonky, které jsou křupavé a snadno se chytají do úst.

Zelenina pro kočku - jak ji podávat, aby zvířeti neublížila?

Ne všechny úchvatné plodiny z domácí zahrádky nebo ze sousedního obchodu se zeleninou jsou vhodné pro domácí zvířata. Nezáleží jen na druhu zeleniny, ale také na způsobu jejího podávání. Nejlépe stravitelná a nejbezpečnější je obvykle vařená zelenina, která se díky tepelné úpravě lépe vstřebává a někdy se zbavuje škodlivých látek, které jsou v ní přítomny v syrové podobě.

 

Než se rozhodnete koupit zeleninu nebo ovoce, o které se chcete podělit se svým dítětem, ujistěte se, že pochází ze spolehlivého zdroje. Pravidlo je jednoduché - vyhněte se zelenině, která byla kropena nebo dlouho skladována v chladírnách, a snažte se vybírat bioprodukty nebo produkty od dodavatelů, které znáte. Způsob skladování doma přizpůsobte danému druhu - některá zelenina ztrácí svou výživovou hodnotu, pokud ji necháte v lednici příliš dlouho, zatímco jinou je třeba uchovávat v chladu, aby ji bylo možné jíst i několik dní po zakoupení.

 

Mohou kočky jíst papriky nebo rajčata? A především, zda mají rádi sladkou chuť brambor, brokolice nebo květáku? Každá zelenina by měla jít do misky vaší kočky bez přidání soli a intenzivního koření nebo bylinek. Vyhněte se podávání smažených jídel, která jsou kalorická a těžko stravitelná i pro člověka. Před konzumací je omyjte a oloupejte, odstraňte petržel nebo jiné nejedlé části zeleniny.

 

Kterou zeleninu kočky nemohou jíst?

Bohužel - na dlouhém seznamu zeleniny, která je pro kočku lákavá, jsou i takové, kterým byste se měli kategoricky vyhnout. Jedná se o zeleninu, která může i v malém množství způsobit vážnou otravu a problémy s trávicím traktem. Mezi zakázané produkty patří především česnek, pórek, cibule a pažitka. Všechny tyto látky obsahují škodlivé sloučeniny síry, které mohou poškodit červené krvinky. To může u kočky vést k hemolytické anémii.

 

Stejně škodlivý může být i špenát. Ačkoli je špenátová polévka v letních dnech skutečnou specialitou, špenát je bohatý na oxaláty, které v kombinaci s vápníkem vytvářejí nebezpečné usazeniny v močových cestách zvířat. Luštěniny a kapustovité rostliny jsou někdy v kočičím jídelníčku kontroverzní. Přestože neexistují žádné jasné kontraindikace, mohou podobně jako u lidí způsobovat žaludečně-střevní potíže a být těžko stravitelné. Pokud je kočce občas nabídnete, neměly by jí nijak ublížit.

 

Než dáte kočce mrkev nebo celer, zkuste vyzkoušet její oblíbené příchutě. Mladé kočky jsou obvykle velmi zvědavé a nezřídka se pokoušejí ukrást jídlo ze stolu, hrají si s kousky zeleniny, přehazují si je v tlapkách a chytají je do zubů. Tímto způsobem mohou poznávat nové chutě a jíst zeleninu se zájmem jako svačinu mezi hlavními jídly. Pokud však vaše kočka odmítá ovoce a zeleninu, není se čeho obávat. Specializované, pečlivě vybrané krmivo stačí k tomu, aby vaše kočka byla dlouho zdravá a spokojená.

 

Zelenina a ovoce ve stravě vašeho domácího mazlíčka

O psech a kočkách koluje mnoho mýtů. Někteří se domnívají, že kočky jsou tajnůstkářské, falešné a nikdy nepřilnou ke svému majiteli. Psi jsou považováni za hltače, o kterých se má za to, že jsou schopni dodržovat jakýkoli příkaz a za pamlsky porušovat svá pravidla. Naštěstí jsou to jen mýty, které mají jen málo společného s realitou.

 

Krmení kočky doma nemusí být složité. Existují koťata, která se chovají jako psi. Čekají na plnou misku, visí u nohy svého majitele, když krájí maso k večeři nebo jim nalévá čerstvou vodu do misky. Oblíbí si neobvyklé produkty, jako je červená řepa, brambory nebo dýně.

 

Zelenina může být příležitostnou součástí jídelníčku vaší kočky. Jsou ideální, pokud chcete svou kočku odměnit nebo pokud se chystáte na společnou cestu. Pokud vaše kočka dává přednost procházkám venku na vodítku, můžete se s ní podělit o obsah jejího boxu na snídani. Zeleninu lze také využít ke hře a projevům náklonnosti ke kočce. Podávejte je v tepelně upravené formě, vybírejte je ze spolehlivého zdroje a vždy zkontrolujte reakci kočky na novinky. Využijte také širokou nabídku produktů pro kočky v našem obchodě a vyberte si pamlsky, které dodají vašemu mazlíčkovi sílu a energii!

Zobrazit další příspěvky od Prosinec 2021
IdoSell Trusted Reviews
4.56 / 5.00 785 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-01-05
Rychlé dodání a spolehlivě zabaleno
2024-01-05
Rychlé doručení ,velká spokojenost

Záleží nám na vašem soukromí
Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami pro soubory cookie. Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání souborů cookie nebo pro přístup k nim.

Close
pixelpixelpixelpixel